Web site header image

2016 Space Elevator Conference Technical Program  

All conference sessions are located in the Skyline Room at the Museum of Flight unless otherwise noted. Times may change slightly during the conference.

Day 1 - Friday, August 19, 2016

8:30am Check in begins - Skyline Room
9:00am Conference Opening and Welcome - David Horn
9:15am Space Elevator System Overview - Dr. Bryan Laubscher
9:45am ISEC Officers Report - Dr. Pete Swan
10:00am Keynote Presentation - Vernon Hall - How to Execute Transportation Infrastructure Development
10:45am 15-minute break
11:00am Status of the Space Elevator Concept During the Summer of 2016 - Dr. Peter Swan
11:20am Findings of the ISEC Space Elevator Architect - Michael Fitzgerald
11:30am A Proposal of Ground Power Operated Gondola Type Space Elevator - Hidemi Sasaki
12:00pm Lunch
12:00pm IAA Meeting for IAA team members in the Barnstormer Lounge
1:00pm Mini Workshop - 2016 ISEC Study "Design Considerations for GEO Node, Apex Anchor, and Comm. Architecture"
 - Intro and Kick Off (15 min)
 - Break Out Sessions (75 min)
 - Summaries (30 min)
3:15pm 15-minute break
3:30pm Mission Plan and Development of Space Orbital Elevator Demonstration Satellite SATRS-E - Masahiro Nohmi
4:15pm Free Atom Carbon Nanotube Synthesis - Dr. Bryan Laubscher
5:30pm Evening Mixer (Red Barn room at the Museum of Flight)
7:00pm End of Day 1

Day 2 - Saturday, August 20, 2016

8:30am Check in begins - Skyline Room
9:00am Space Elevator History Committee Update - Pete Swan
9:15am International Academy of Astronautics Study II Status - Akira Tsuchida
9:30am Space Elevator Operational Concepts- Joseph Finkiewicz
10:00am Space Elevator Sequences and Initial Operations Capability - Michael Fitzgerald
10:30am 15-minute break
10:45am The UN Space Treaty and the US Space Act of 2015 - Sunao Kai
11:30am Introduction to a Collaborative Computational Modeling Platform for the Space Elevator - Paul Roubekas
12:00pm Lunch
12:15pm Mini Workshop (during lunch) - Design Considerations for Space Elevator Modelling and Simulation
 - Intro and Kick Off (15 min)
 - Break Out Sessions (75 min)
 - Summaries (30 min)
2:00pm Research Meeting for ISEC research team members in the MoF board room

2:00pm Explore Museum of Flight and the "Above and Beyond" Exhibit featuring a Space Elevator experience, Robotics competition finals around 2-2:30pm
5:30 PM - 6:00 PM - Pre-Dinner Happy Hour in the Skyline Room
6:00 PM - 7:30 PM - Dinner Banquet in the Skyline Room at the Museum of Flight (dinner banquet included with paid 3-day registration, additional banquet tickets available)
7:30pm End of Day 2

Day 3 - Sunday, August 21, 2016

8:30am Check in begins - Skyline
9:00am Design Characteristics of a Space Elevator Earth Port - Vernon Hall
9:45am A Multi-Stage Elevator - John Knapman
10:30am 15-minute break
10:45am Modalities of a Modular Tether - Chris Malek
11:15am Earth Port Location Criteria - Vernon Hall
12:00pm Lunch
1:00pm Space Elevator Speech Competition
1:45pm Demonstration of Space Elevator Simulation Software - Sandy Curth
2:15pm 15-minute break
2:30pm Shotgun Science Session (open to all to present a Space Elevator-related idea or concept in 5 minutes or less)
3:30pm 2017 Conference Theme and Conference Wrap Up - David Horn
4:30pm End of Conference